Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


II. Nagy Kührosz

2009.03.05

Nagy Kürosz: (i.e. 559-530)

 

A perzsa birodalom alapítója.

Hüsztaszpész fia.
Legfontosabb céljaként a perzsa nagybirodalom megteremtését, és a méd birodalom megdöntését tekintette.
Babilon kezdeti támogatásával több hadjáratot vezetett, az újonnan szervezett seregeivel Média ellen i.e. 555-ben döntő győzelmet aratott, ám sikerét nem követte az ebben a  korban szokásos pusztítás. A legyőzött méd királynak megkegyelmezett, még hivatalnokai is megtarthatták tisztségeiket.
A médek meghódítását a kortársak úgy értékelték, hogy Média megsemmisült volna, amely nem volt igaz, továbbra is fennállt. A médek legyőzésével megnyílt az út Kis-Ázsia és a korábbi szövetséges Babilon felé.
Kürosz elsőként a Kis-Ázsia tengeri népekkel együtt érkező lüdök ellen fordult. A legendás gazdgaságáról ismert Kroiszosz lűd király nem várta meg a perzsa támadást, hanem i.e. 549-ben maga indított hadjáratot Kürosz ellen. A méd birodalom megdöntése után meghódította Föníciát és Palesztinát is.
A lűd király jóslatot kért a delphoi jósától és kedvező volt, így megindította a támadást Kürosz ellen. Három év múlva azonban Kürosz elfoglalta a birodalmát. Kroiszosz Szardeiszben, a fővárosban máglyára vetette magát, hogy inkább megégesse magát, mintsem ellenfele kezébe jusson. Ám egy hirtelen zápor eloltotta a tüzet, így fogságba került. Kürosz kegyes volt, Kroiszoszt és országát is megkímélte.
I.e. 539-ben Kürosz utolsó nagy ellenfele ellen fordult és megtámadta Nabu-na’id Babilonját. Rövid és sikeres csata volt. Kürosz a meghódított városból hazaengedte a zsidóságot és engedélyezte a zsidóság új templomának felépítését Jeruzsálemben. A templom kincsét is visszaadta. Figyelemmel kísérte a zsidóság sorsát, mert Jahve kultuszát közelállónak érezték a perzsa vallási hagyományokhoz. Kürosz hódító politikájához hozzátartozott a helyi istenek kultuszainak támogatása, s ezzel a helyi lakosság szimpátiájának megszerzése.
Nagylelkűen bánt a meghódított területek lakóival és a királyaikkal. A Fekete-tenger és a Kaszpi-tó között megtelepült masszagétákkal vívott háborúban vesztette életét, és Passzargadaiban temették el.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.