Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Csontvázrendszer

2010.03.16

A csontvázrendszer

 

A mozgás szervrendszere helyváltoztatásra szolgál. A mozgásrendszer passzív része a csontvázrendszer, aktívan működő része az izomrendszer.


A csontokat szerves és szervetlen alkotók építik fel. A csontok csontszövetből állnak. Ez olyan támasztószövet, amelyben a sejtközötti állományt mészsók töltik ki. A csontok külső felszínét erekben és idegekben gazdag csonthártya borítja. A csontok belsejében szivacsos állomány található. Támasztószövete a porcszövet (üvegporc, rostos porc). Két csontvég többféle módon illeszkedhet egymáshoz. Kapcsolódhat ízülettel, ez teszi lehetővé a szabad mozgást. Kapcsolódhat porcosan és varratokkal is, mint például a koponyán. A csontok össze is nőhetnek, mint ahogy a keresztcsontnál tapasztaljuk.

 

A fej váza

 

A fej váza a koponya, részei: agykoponya és arckoponya. A nyakszirtcsonton található az „öreglyuk”, ehhez illeszkedik az első nyakcsigolya.

 

A törzs váza

 

A törzs vázát a gerincoszlop, a bordák és a mellcsont alkotja. A gerincoszlop a csigolyák összességéből áll. A csigolyákat porckorongok és szalagok kötik össze.

 

A végtagok függesztőöve

 

A felső végtag a vállövből és a felső szabad végtagból áll. Az alsó végtag a medenceövből és az alsó szabad végtagból áll.

 

A végtagok váza

 

A felső végtag a felkarból, az alkarból és a kézfejből áll. A felkar csontja a felkarcsont. Az alkar két csontja az orsócsont és a singcsont.

Az alsó végtag a combból, a lábszárból és a lábfejből áll. A lábszár két csontja a sípcsont és a szárkapocscsont. Itt található a térdízület. Jellemző csontja a térdkalács. A lábfej mozgásait a bokaízület teszi lehetővé.

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.