Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Pamparóka

2009.03.09

Pamparóka

(Dusicyon gymnocercus)

 

    Különleges állat. Úgy néz ki, mint egy rókába öltött farkas, némi sakál beütéssel. Alapszíne szürkés-barnás, a háta sötét, feje vörös, fülei nagyok. Az Uránia Állatvilág Emlősök kötetében nemzettségét sakárókaként említik, míg egy későbbi enciklopédiában Azara rókájaként szerepel. (német nyelvterületen Pampafuchs-;  spanyolul: Zorro gris de las pampas a neve, ahol a zorro szó rókát jelent). A pamparókát nem fenyegeti a kihalás, mégis szerepel a veszélyeztetett fajok kereskedelmét szabályozó nemzetközi egyeznény listáján. Nem annyira a kereskedelmi tilalom, hanem inkább a nagy távolság, valamint az átlaglátogatók számára egyszerűnek tűnő fizimiskája miatt nem "honosodott meg" a faj az európai állatkertekben.

    A pamparóka Argentina, Uruguay és Délkelet-Brazília lakója. Élőhelyén nem különösen ritka. A nevében is szereplő füves pusztaság, a pampa mellett a sivatagokban, félsivatagokban és az erdős területeken, hegységekben is előfordul. Élőhelyén gyakorlatilag ugyanazt az ókológiai szerepet tölti be, mint nálunk a vörösróka. Méretre is hasonló: fej és test együttes hossza 62 cm, farokhossza 34 cm, marmagassága 40 cm körüli, míg testsúlya 4, 2-6, 5 kg. A kan körülbelül tíz százalékkal termetesebb, mint a szuka. Táplálékát tekintve már-már mindenevőnek mondható, mivel eszik gyümölcsöket, sőt, cukornádat is. Kosztjának 75 százaléka mégis állati eredetű: jobbára rágcsálókból, nyúlfélékből, madarakból, gyíkokból, békákból, rovarokból áll. A városok, falvak környékén elragadja a juhokat és vízi-szárnyasokat is.

    Párzási időszaka július és október közé esik, a nőstény 55-60 napig tartó vemhességi idő után általában 3-5 kölyköt hoz világra. Monogám faj, ellés után a hím gondoskodik a nőstényről és a kölykökről. Három hónapos koruk után a kölykök együtt vadásznak szüleikkel, ilyenkor tanulják meg a zsákmányszerzés csínyját-binját. Átlagos élettartama nagyjából megegyezik a hasonló termetű kutyákéval, a legidősebb állatkerti példány 13 évig és nyolc hónapig élt.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.