Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Óriáspanda

2009.03.09

Óriáspanda

Óriáspanda, nagypanda vagy bambuszpanda néven ismerjük (Ailuropoda melanolenca) a medvéknek ezt a különleges fajtáját. Az óriáspandák bundája fehér, fekete foltokkal a szem körül, a füleken és a vállakon, valamint végtagjai is feketék. Vastag, olajos váladékkal fedett bundája a hideg ellen hatásos védelmet biztosít. Fehér-fekete foltjai biztosítják, hogy a hegyi fenyő- és bambuszerdők aljnövényzetének félhomályába beleolvadjon.

Fogazata eltér a medvéétől. A tépőfogak, zápfogak nagyon fejlettek, a növényi életmódhoz alkalmazkodtak. Elsősorban fehérjében gazdag bambuszrügyekkel táplálkozik, 1500-4000 m mgasan fekvő területeken. Felvett növényi táplálékának csupán 20%-át tudja hasznosítani. Zúzó zápfogai készítik elő az emésztést. Nyelőcsövét kettős elszarusodott réteg borítja. Gyomra olyan izmos, mint a madarak zúzó gyomra, ez alakítja a táplálékot emészthetővé. Emésztőcsatornája olyan, mint a húsevőké, alkalmanként el tudja fogni a halakat, a pikát (fütyülő nyulat) és a kis rágcsálókat.

Magányosan élő állat. Életterülete 4-7 km2, melyet jellegzetes szagával jelöl meg. A nőstények odúszerűségben vagy fatörzs üregében ellenek szeptember vége felé, általában két kicsinyt, melyek közül az egyik általában hamar elpusztul. A kicsinyek 15 cm hosszúak, 90-140 gr-ot nyomnak, vakok és csupaszak. Bundájuk a második hét végére lesz fekete. Az anya a kicsinyt legalább három hétig a karjában ringatja megszakítás nélkül.

Az óriáspanda végtagjai különlegesek. A hatodik ujjuk hüvelykujj szerű, ezzel tépik le a bambuszhajtást, amit ülve egyenes háttal fogyasztanak el. Ez az ujj a valóságban a kéztőnek a szélen helyeződő merev csontkinövése.

Az óriáspandák élete veszélyben van a bambuszerdők kiirtása miatt. Jelenleg Kínában kevesebb, mint 1000 óriáspanda él, a fogságban élő példányok száma kb. 100. Védelemre szorulnak, nemcsak azért, mert kevesen vannak, hanem azért is, mert csupán 20%-uk éli meg a felnőttkort.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.